Dünyanın en eski dövmeleri, kabile yaşamında, kişinin ait olduğun kabileyi göstermek için bir işaret olarak kullanılmış. Diğer yandan, doğadaki kötü enerjilerin engellendiği kapanlar olarak da biliniyor.
Milattan önceki zamanlardan bugüne dövmeler, tarih içinde anlam ve içeriklerde değişiklik göstererek geliyor. Mısır’da güç, Antik dönemde Yunanlarda kölelik sembollerini vurguluyor.
Eski çağlarda kemik uçları sivriltilerek uygulanan bu sembol dövmeler, modern zamanlarda özel iğne ve iğnenin deri altına işlemesini sağlayan makinalarla birlikte teknik anlamda da değişikliğe uğruyor.

Türkiye’de Dövme Sanatı
Türkiye’de sanat denildiğinde akla gelen ilk merkezlerden biri, elbette Beyoğlu. Beyoğlu dövmeci atölyelerine baktığımızda, dövme uygulayıcılarının ağırlıklı olarak sanatçılardan oluştuğuna şahit oluyoruz. Ressamlar, graffiti sanatçıları, illüstratörler, heykeltıraşlar… Tarihteki dövme uygulamalarına ve anlamlarına hakim bu uygulayıcılar için dövme, modern zaman kabile hayatını sembolize ediyor. Aidiyetin sembollerle ifadesi, tarih boyunca şekil değiştirse de, anlam olarak varlığını koruyor.
Beyoğlu Dövme Fiyatları ve Atölyeler
Beyoğlu dövme fiyatları denildiğinde, sanatçıların insan vücudunu bir tuval gibi kullanıp sanat icra ettikleri bir alanın emeğini düşünmek gerekiyor. Uygulama için kullanılan teknik aparatlar ve boyaların maliyetleri yanı sıra, sanatçının imzası, yani kendisi, fiyatların nihai belirleyicisi oluyor.
Dövmenin boyutu ve uygulama süresi, zaman ve emek maliyetini arttıran, tek kullanımlık teknik aparatların maliyetine ek olarak dövme fiyatlarını belirleyen bir diğer parametreyi oluşturuyor.
Sanatın merkezi Beyoğlu için atölyelerin maliyeti ise, elbette dövme fiyatlarına yansıyan bir diğer başlık.